آیا میدانستید تنها ۲% رزومههای ارسالی به مصاحبه دعوت میشوند و مسئول بررسی فقط ۲۰ ثانیه برای بررسی رزومه شما زمان صرف میکند؟ متاسفانه بسیاری از کارجویان توانمند و باتجربه تنها به خاطر نداشتن رزومه مناسب و استاندارد هرگز به جلسه مصاحبه دعوت نمیشوند.
اگر تازه فارغالتحصیل شدهاید، مسیر شغلیتان را تغییر دادهاید یا به دنبال موقعیت شغلی بهتری هستید قبل از هرچیز به یک رزومه تاثیرگذار و حرفهای نیاز دارید. رزومه نویسی شاید برای بسیاری از کارجویان کار سخت و چالشبرانگیزی به نظر برسد؛ اما با رعایت چند اصل ساده و توجه به نکات رزومه نویسی میتوانید به راحتی رزومه کاری استانداردی برای خود بسازید و شانس دیده شدن و دعوت به مصاحبه استخدام خود را بالاتر ببرید.
انتخاب لحن مناسب در رزومه میتواند یک چالش مهم باشد. شما میتوانید با انتخاب کلمات درست در رزومهی خود، به کارفرمایان این احساس را القا کنید که به خوبی در جریان کسب و کار آنها قرار گرفتهاید و فردی مناسب برای شغل مورد نظر هستید.
برای ساخت یک رزومهی حرفهای و استاندارد میتوانید از رزومه ساز آنلاین جاب ویژن نیز استفاده کنید.

پس از ساختن یک رزومه استاندارد، نوبت به ارسال آن برای کارفرماها می رسد. سوالی که در این جا پیش می آید این است که رفتار حرفه ای در ارسال رزومه چه رفتاری است؟
ارسال رزومه همانند ساختن رزومه قواعدی دارد و افراد حرفهای همواره این قواعد را رعایت میکنند. متاسفانه به دلیل هزینه نداشتن ارسال رزومه این تصور نادرست در برخی کارجویان ایجاد شده است که “سنگ مفت، گنجشک مفت”، و به همین دلیل برای خیلی از موقعیتهای شغلی غیرمرتبط که حتی اطلاعی از شرح وظایف و مهارتهای مورد نیاز آن ندارند، رزومه ارسال میکنند.
در این مقاله میخواهیم شما را با نحوهی نوشتن یک رزومهی استاندارد و حرفهای، اشتباهات رایج در رزومه نویسی و اصول حرفهای ارسال رزومه به کارفرمایان آشنا کنیم.
منظور از رزومهی شغلی چیست؟
بگذارید اول تعریفی از رزومه ارایه دهیم. رزومه خلاصه ایست از سابقه کاری، مهارت ها و تحصیلات شما. بنابراین تعریف رزومه و CV با یکدیگر تفاوت دارند. CV نگاه کاملیست به سوابغ شغلی، تحصیلی و تجربیات بدون در نظر گرفتن محدودیت حجم نوشتار در حالی که رزومه خلاصه ایست از این تجربیات و مهارتها و نباید حجم آن بیش تر از دو صفحه باشد. .در حقیقت رزومه به نمایندگی از شما و قبل از خودتان با کارفرما صحبت میکند. اگر رزومهی شما نمایندهی خوبی برایتان باشد، میتواند شما را به مرحلهی بعدی فرآیند استخدام یعنی مصاحبه ببرد. پس باید بهترین معرفی را از تواناییها، مهارتها و سوابق شما داشته باشد.
رزومههای شغلی به چه دستههایی تقسیم میشوند؟
با کمی جستجو و مشاهده نمونههای رزومه کاری متوجه تفاوتهای ساختاری و محتوایی آنها میشویم. در حقیقت، انواع مختلفی از رزومه کاری وجود دارد که هرکدام با هدف خاصی نوشته میشوند و برای کارجویان به خصوصی مناسبتر هستند. در مجموع میتوان گفت که رزومههای شغلی را میتوان به دستههای زیر تقسیم کرد:
- ترکیبی (Combination Resume): ترکیبی از دو مدل بالاست که هم به برشمردن سوابق کاری برحسب زمان و هم به شرح تجربیات و مهارتهای کسب شده میپردازد.
- هدفمند (Targeted): رزومهای هدفمند که اختصاصا برای یک موقعیت شغلی خاص نوشته میشود و تاثیرگذاری بالایی دارد.
- عملکردی یا مهارتی (Functional Resume): در رزومه عملکردی یا مهارتی تمرکز اصلی بر تجربیات و مهارتهایی است که کسب کردهاید (بدون ترتیب زمانی).
- بر اساس ترتیب زمانی (Chronological Resume): در این نوع، سوابق و تجربیات کاری و تحصیلی به ترتیب زمانی معکوس (از آخر به اول) نوشته میشود.
بخشهای مختلف یک رزومهی معمولی

- شماره تلفن، ایمل و دیگر اطلاعات تماس
برای رزومه نویسی به روش اصولی میبایست رزومه را با اطلاعات تماس یا بخش هدر شروع کنید. در این بخش اطلاعات شخصی مثل نام و نام خانوادگی و اطلاعات تماس شامل شماره موبایل، ایمیل کاری و آدرس نوشته میشود. اگر پروفایل لینکدین دارید حتما لینک آن را در همین قسمت قرار دهید. اگر هنوز در لینکدین عضو نیستید پیشنهاد میکنیم عضو شوید و پروفایل خود را کامل کنید.
نکته۱ : حتما شماره تماس شخصی و مستقیمتان را درج کنید تا کارفرمایان بتوانند به راحتی با شما تماس بگیرند. شماره تماس منزل، شماره محل کار قبلی و … تنها دسترسی به شما را دشوار میکند.
نکته ۲: در مورد آدرس نیازی به درج آدرس دقیق نیست؛ اما حتما شهر و محدوده سکونت را مشخص کنید.
- مدارک تحصیلی
تجربیات و دستاوردهای آموزشی شما باید در یک لیست همراه با تاریخ، نوع صلاحیت و یا مدرک تحصیلی دریافتی آورده شود. سعی کنید بخشهایی از تجربیات آموزشی خود که در شغل مورد نظر شما مهم است را مورد تاکید قرار دهید.
در اشاره به سوابق آموزشی موارد زیر را مورد توجه قرار دهید:
- اگر فاقد تجربه شغلی هستید، سوابق آموزشی خود را به ترتیب موارد مطرح شده در اولویت قرار دهید.
- اگر تحصیلات دانشگاهی دارید به سوابق و رشته تحصیلی دوران مدرسه اشاره نکنید.
- تنها در صورتی به معدل خود اشاره کنید که قابل توجه باشد.
- سوابق شغلی
این بخش یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین بخشهای رزومه نویسی است و بیشترین بخش رزومه را به خود اختصاص میدهد. توصیه میکنیم با دقت و صادقانه این بخش را تکمیل کنید و از نوشتن سوابق کاری نادرست و غیرقابل استناد خودداری کنید. تجربیات و سوابق کاری را براساس ترتیب زمانی معکوس بنویسید؛ یعنی با جدیدترین و آخرین شغلی که داشتهاید شروع کنید.
عنوان هر شغل میبایست به صورت تیتر جداگانه نوشته شود و شامل این اطلاعات باشد:
- نام شرکت یا سازمان
- شهر و موقعیت مکانی
- عنوان شغلی
- شرح وظایف
- شروع و خاتمه همکاری
برای بسیاری از کارفرمایان و مدیران منابع انسانی شرح تجربیات شغلی مهمترین تاثیر را در گزینش و استخدام کارجویان دارد. این بخش تا حد زیادی نشان میدهد آیا واجد شرایط هستید و آیا مهارتها و توانمندیهای لازم برای تصدی شغل موردنظر را دارید یا خیر.
- توانمندیها و مهارتها
مهارتها به دو دستهی سخت و نرم تقسیم میشوند:
مهارتهای سخت (Hard Skills): مهارتهای سخت یا مهارتهای قابل اندازهگیری هر نوع مهارت فنی و تخصصی مرتبط با شغل، از برنامه نویسی پایتون گرفته تا روش پخت غذاهای تایلندی را شامل میشود. این مهارتها را براساس میزان تسلط و سطح آشنایی به ترتیب به صورت مقدماتی، متوسط، پیشرفته، متخصص مرتب کنید.
مهارتهای نرم (Soft Skills): مهارتهای نرم یا مهارتهای فردی به مهارتهایی مثل توانایی حل مساله، توان مدیریت و رهبری، روابط عمومی، روحیه همکاری، مدیریت زمان و … گفته میشود.
شما نیز میتوانید در رزومهی خود مهارتهایتان را به این دو دسته تقسیم کنید و آنها را نام ببرید. از بیان مهارتهای نرم خود خجالت نکشید و خودتان را دست کم نگیرید.
- افتخارات
برای هر جایزه یا تقدیرنامه اهدایی نام و سال دریافت، سازمان اهدا کننده و جزئیات لازم را ذکر کنید.
جدا از مواردی که ذکر کردیم و رعایت آنها از مهمترین اصول نوشتن رزومه کاری است، نکاتی نیز وجود دارد که عدم رعایت آنها میتواند متقاضی کار را از لیست پذیرفتهشدگان برای مصاحبه خارج کند.
تمامی این بخشها به همراه چندین بخش دیگر در رزومهساز کامل جاب ویژن وجود دارند. این رزومهساز یک رزومهی استاندارد را برای شما میسازد.
خصوصیات فنی رزومههای استاندارد

- قبل از اینکه اقدام به نوشتن رزومه کاری کنید، رزومه افراد دیگر را بررسی کنید. ببینید که این افراد درباره مهارتها و تجربیاتشان چگونه نوشتهاند. این کار به شما کمک میکند تا یک رزومه حرفهای و استاندارد بنویسید.
- از بیان کوتاه و کلمات کمتری استفاده کنید. کارفرما باید با یک نگاه و به سرعت متوجه سوابق شغلی و مهارتهای شما بشود.
- بهتر است رزومهتان کوتاه باشد و با توجه به میزان سوابق شغلی، تحصیلی، مهارتها و مدارکتان، بین ۱ تا ۳ صفحه باشد. رزومههای بسیار طولانی معمولا شانس مطالعه را از دست میدهند.
- لیست سوابق تحصیلی، کاری و… شما باید از جدید به قدیمیتر باشد.
- برای خواناتر شدن متن از بولتها (همین نقطهای که ابتدای این خط وجود دارد) استفاده کنید تا اگر کسی با دقت رزومه شما را نخواند حداقل توجهش به این موارد جلب شده و موارد مهم را ببیند.
- اگر احیانا شرکت مورد نظر همچنان از روشهای قدیمی استفاده میکند و نیاز است رزومه کاغذی را نیز ارسال کنید، رزومه را روی ورقه A4 و به صورت یک رو پرینت بگیرید.
- از فونتهای نامناسب مثل Times New Roman که در متنهای فارسی شکلی نازیبا ایجاد میکنند استفاده نکنید. اندازه فونت به میزانی باشد که برای مخاطب خوانا بوده و چشمنواز باشد. مطمئن شوید فونت نوشته در تمام رزومه یکسان باشد.
- توجه داشته باشید که فونت تیترها بزرگتر از فونت متن و بولد باشد.
- برای جذابتر شدن رزومه شغلی میتوانید آن را کمیسازی، و از اعداد استفاده کنید. اعداد به رزومه جان میبخشند و باعث میشوند مدیر استخدام به راحتی دستاوردهایتان را تصور کنند. به عنوان مثال، به جای نوشتن “افزایش فروش” بنویسید که چند درصد افزایش فروش داشتهاید، “افزایش فروش ماهانه به میزان ۳۰ درصد”.
- چندین بار رزومه خود را مرور کنید که خالی از هر گونه ایراد و اشتباه باشد. برای این کار میتوانید از شخص دیگری بخواهید رزومهتان را بازبینی کند تا اشتباهات آن را برطرف کنید.
از این کلمات در رزومه خود استفاده نکنید!
این کلمات توسط افراد متقاضی کار به کرات استفاده شدهاند و این استفاده بیشازحد از آنها باعث شدهاست معنای واقعی خود را از دست بدهند. بنت میگوید این درست است که همهی کارفرمایان به دنبال چنین شخصیتهایی هستند، اما در طرف مقابل همهی کارجویان هم ادعا میکنند که چنین ویژگیهایی را دارند.
سیمون بنت ” به عنوان یک مشاور منابع انسانی در امور استخدام به کارجویان توصیه میکند که در رزومه خود از کلماتی چون “وفادار، پرانرژی، دقیق، باانگیزه، مشتاق، اهل کارتیمی، خوشبرخورد “و مواردی از این دست که از آنها با عنوان “مهارتهای نرم” یاد میشود، استفاده نکنید.
بنت میگوید مشکل خود کلمات نیستند، بلکه نحوه استفاده از آنهاست که گاهی مشکلساز میشود. کارجویان عمدتا ویژگیهایی را در توصیف خود بهکار میبرند که گاهی قابل ارزیابی و اندازهگیری نیستند. اما کارفرما میخواهد بداند که شما چگونه میتوانید تضمین کنید که چنین ویژگیهایی را دارید. بنابراین باید شواهدی داشتهباشید که نشان دهد شما فردی پرانرژِی و باانگیزه و… هستید..
فرستادن رزومه برای فرصتهای شغلی چه اصولی دارد؟

۱- سعی کنید رزومه را فقط برای فرصتهای شغلی مناسب با تواناییهای خود ارسال کنید زیرا:
- تخریب برند شخصی کارجو یکی از مهمترین پیامدهای ارسال رزومه بدین شکل است و این حس را در کارفرما ایجاد میکند که او هنگام ارسال رزومه توجه کافی به شرح شغل و وظایف نداشته است. تصویر چنین کارجویی در ذهن یک کارفرما یک فرد بی دقت، کم توجه و غیر حرفه ای است. فردی را تصور کنید که در زمینه مدیریت منابع انسانی تخصص دارد و با دیدن آگهی شغلی یک شرکت مشهور در حوزه فروش و بازاریابی رزومه ارسال میکند. طبیعتا نه تنها رزومه او برای این موقعیت رد میشود، بلکه در آینده نیز چنانچه همان شرکت قصد استخدام کارشناس منابع انسانی را داشته باشد، شانس این فرد برای استخدام در این سمت نیز درهمان شرکت کم میشود. اگر کارجویان کمی دوراندیش باشند این شانس مهم را برای خود از بین نخواهند برد.
- ارسال رزومه غیرهدفمند و غیرمرتبط با موقعیت شغلی توسط کارجویان باعث میشود که رزومهی آنها در بیشتر درخواستهایی که داشتهاند رد شود. این موضوع میتواند باعث ایجاد حس سرخوردگی در آنها شده و پس از گذشت مدت زمانی، دیگر حتی برای مشاغلی که مناسب آنهاست نیز، رزومه ارسال نکنند.
- سازمانی را تصور کنید که برای هر موقعیت شغلی خود ۱۰۰ رزومه دریافت میکند، حال اگر ۸۰ درصد این رزومهها بیربط به نیاز آن سازمان باشد چه اتفاقی میافتد؟ پاسخ روشن است. اتلاف بخش زیادی از وقت و انرژی بخش منابع انسانی سازمان و در نتیجه کاهش دقت و بازدهی در فرایند گزینش افراد به دلیل همین خستگی ناشی از بررسی رزومههای غیرمرتبط.
۲- پیش از فرستادن رزومه باید بدانید که:
کارفرمایان همیشه فردی را انتخاب میکنند که برای تصاحب آن شغل، با علاقه، جدی و پرانگیزه باشد و اینکه کارفرمایان به دنبال استخدام افرادی هستند که از لحاظ توانمندی و مهارت، سوابق کاری و سوابق تحصیلی با شرایط و شاخص های مدنظر آنها همخوانی داشته باشد. برای ساخت یک رزومه استاندارد میتوانید از رزومه ساز رایگان جاب ویژن استفاده کنید.
نتیجهگیری
رزومه به نمایندگی از شما و قبل از خودتان با کارفرما صحبت میکند. اگر رزومهی شما نمایندهی خوبی برایتان باشد، میتواند شما را به مرحلهی بعدی فرآیند استخدام یعنی مصاحبه ببرد. پس باید بهترین معرفی را از تواناییها، مهارتها و سوابق شما داشته باشد.
یکی از روشهایی که میتوانید برای ساختن یک رزومهی حرفهای، جذاب و استاندارد از آن استفاده کنید، استفاده از قابل آماده یا یک رزومهساز آنلاین مثل رزومهساز جاب ویژن است.
رزومهنویسی اصولی و حرفهای کار سخت و غیرممکنی نیست و با رعایت اصول و نکات مهم در ساخت رزومه میتوانید از استاندارد بودن آن مطمئن شوید. اشتباهات کوچک و رایجی که در نوشتن پیشینه حرفهای ممکن است پیش بیاید میتواند تاثیر زیاد و بدی بر کارفرما و روند گزینش و استخدام شما بگذارد. با اطلاع از این اشتباهات و پرهیز از انجام آنها میتوانید رزومهای استاندارد و حرفهای بسازید که هر کارفرمایی را جذب خود میکند. امیدواریم با رعایت این موارد بتوانید رزومه کاری بهتر و جذابتری بسازید و به جلسه مصاحبه استخدامی دعوت شوید.
:: بازدید از این مطلب : 175
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0