نوشته شده توسط : جاب ویژن

یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر سازمانی، بخش مالی و حسابداری است که عملکرد مناسب آن برای بقا و پیشرفت سازمان واجب است. حسابدارها و حسابرس‌ها در این بخش فعالیت‌های بسیار حساسی انجام می‌دهند و بر تمامی تراکنش‌های مالی سازمان نظارت دارند.

بخش مالی و حسابداری شامل جایگاه‌های شغلی بسیار متنوعی است. حسابداری دارای شاخه‌های مختلفی است که حسابداری مالی تنها یکی از آن‌ها است. منظور از حسابداری، ثبت دقیق و سیستماتیک تراکنش‌های مالی یک کسب‌وکار است. حسابداری نقش مهمی در کسب‌وکارها دارد زیرا به مدیران می‌گوید که کسب‌وکار چه درآمدها و هزینه‌هایی دارد. با رقابتی شدن بازارها و افزایش میزان تراکنش‌های مالی، نیاز شرکت‌ها به استخدام حسابدار افزایش یافته و بازار کار این رشته، بهتر شده است.

پیشبینی می شود که این رشته از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، حدود چهار درصد رشد داشته باشد. این میزان، برابر با میزان میانگین تمامی مشاغل در این بازه زمانی است. به طور کلی، هر چه وضعیت اقتصادی بهتر باشد، شرکت‌ها نیاز بیشتری به حسابداران خواهند داشت.

تحصیلات در اشتغال حسابداران اهمیت دارد ولی اهمیت آن به اندازه‌ی تجربه نیست. تعداد فرصت‌های شغلی در بازار کار ارشد حسابداری تفاوت چندانی با بازار کار لیسانس این رشته ندارد. با این حال، نوع مشاغلی که می‌توان با مدرک تحصیلات، تکمیلی آن‌ها را تصاحب کرد، تفاوت زیادی با مشاغلی دارد که تنها نیازمند مدرک لیسانس یا کاردانی هستند.

اگر هم به حسابداری و تراز کردن صورت‌های مالی علاقه‌مندید و هم به کمی ماجراجویی، حسابرسی شغل ایده‌آل شماست. حسابرس‌ها را می‌توان پلیس امور مالی و حسابداری سازمان‌ها دانست. همان‌طور که بدون حضور پلیس اغتشاش و بی‌نظمی همه شهر را پر خواهد کرد. در صورت نبودن حسابرس هم واحد مالی و دفاتر حسابداری بی‌نظم و به‌هم‌ریخته خواهد بود. همین مسئله باعث شده سازمان‌ها هر چه بیشتر متوجه اهمیت استخدام حسابرس شوند.

حضور حسابرس در واحد مالی سازمان می‌تواند از بروز اشتباهات و تخلفات عمدی و غیرعمدی جلوگیری کرده و مانع از هزینه کردهای اضافی شود. شرایط اقتصادی و فضای رقابتی بازار باعث شده بهینه کردن هزینه‌ها و جلوگیری از مخارج اضافی اهمیت بیشتری نسبت به قبل پیدا کند. و حسابرس همان فردی است که می‌تواند بر این شرایط نظارت کرده و آن را بهبود ببخشد.

 در این مقاله می‌خواهیم، مشاغل مختلف مالی و حسابداری را به شما معرفی کنیم.

برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام حسابدار و دیگر مشاغل مالی می‌توانید به وب‌سایت جاب ویژن مراجعه کنید.

اهمیت بخش مالی و حسابداری در چیست؟

این رشته نقش بسار مهمی در راه‌اندازی، بقا و پیشرفت در کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ دارد و مشخص می‌کند که برای راه‌اندازی یک کسب‌وکار، چقدر سرمایه نیاز است. زمانی که کسب‌وکار، راه بیافتد، برای اینکه میزان هزینه‌ها، میزان درآمدها، و منابع هزینه و درآمد، مشخص شود، باید کار حسابداری انجام شود. رده‌های مدیریتی مختلف در سازمان‌های تجاری، با تکیه بر اطلاعات تحلیل شده و خلاصه‌شده‌ای که حسابداران در اختیار آن‌ها می‌گذارند، برای آینده‌ی سازمان تصمیم می‌گیرند.

حسابداران، سه نوع صورت مالی را ثبت می‌کنند:

صورت مالی درآمد که اطلاعات سود و زیان را نشان می‌دهد

ترازنامه که تصویر شفافی از موقعیت مالی کسب‌وکار شما در یک بازه‌ی زمانی مشخص فرآهم می‌آورد

جریان نقدی که پلی بین صورت مالی درآمد و تراز مالی است و پول کسب شده و خرج شده در یک بازه‌ی زمانی خاص را نشان می‌دهد.

مهم است که سازمان‌ها، اطلاعات مالی ثبت‌شده‌ی خود را شفاف و به روز نگه‌دارند. در زیر به دلایل مختلف اهمیت حسابداری برای کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ، می پردازیم:

  • به ارزیابی عملکرد کسب‌وکار کمک می‌کند
  • می‌تواند مانع از خروج کسب‌وکار از کانال‌های قانونی شود
  • در تعیین بودجه و اهداف آتی سازمان به مدیران کمک می‌کند
  • صورت‌های مالی را فرآهم می‌آورد.

مطالب گفته شده، حاکی از اهمیت بسیار زیاد حسابداری در تمامی کسب‌وکارها و سازمان‌های تجاری است. بنابراین، هر شرکت خصوصی یا سازمان دولتی، نیازمند حسابدار است. با وجود اینکه اپلیکیشن‌ها توانسته‌اند راه خودشان را به تمامی جنبه‌های زندگی ما باز کنند، هنوز راهی طولانی تا جایگزینی حسابداران با اپلیکیشن‌ها و نرم‌افزارها داریم. بنابراین، بازار کار حسابداری، حداقل تا چند دهه‌ی آینده، همچنان داغ خواهد بود.

وظایف و مسئولیت‌های شغلی حسابدار

از اول صبح که پشت میز حسابداری می‌نشینید تا عصر که محل کارتان را ترک کنید؛ وظایف متنوع و زیادی را باید انجام دهید. البته تعداد و نوع کارهایی که بر عهده شماست؛ به کارفرما و حوزه کاری شما بسیار وابسته است. اما معمولا و به صورت کلی، هدف کارفرما از جذب حسابدار، موارد زیر را شامل می‌شود:

  • آماده کردن بودجه، صورت درآمد، هزینه، حقوق و دستمزد و…
  • تسلط کامل به قوانین مالیاتی و پرداخت مالیات
  • ثبت کردن ریز هزینه‌ها، درآمدها و فاکتورها
  • مشخص کردن بستانکار و بدهکار و تراز کردن حساب‌ها
  • کار کردن با حساب‌رسان خارجی و ارائه گزارش به آنها
  • آماده کردن اسناد مالی و ارائه توضیحات درباره آنها
  • تعیین اهداف مالی (با کمک مدیریت) و ارائه برنامه برای رسیدن به آنها
  • آماده‌سازی ترازنامه‌ها و صورت‌های سود و زیان
  • پرداخت حقوق و دستمزد و تهیه گزارش از این موارد

وظایف حسابرس چیست؟

حسابرسی شغلی با مسئولیت‌های بسیار سنگین است. در زیر فهرستی از مسئولیت‌ها و وظایف شغلی حسابداران برای شما تهیه کرده‌ایم.

صحبت با سایر افراد: حسابرس چه کارمند سازمان باشد و چه مستقل کار کند؛ باید در ابتدا با واحد مالی و حسابداری صحبت کرده و مدارک و اسناد را همراه با توضیحات از آنها دریافت کند. همچنین باید با کارفرما جلسه برگزار کرده و درباره درخواست‌ها، نیازها و محدودیت‌ها اطلاعات کسب کند.

صحت‌سنجی صورت‌های مالی: کارشناسان حسابرسی باید در این مرحله، تمام اسناد مالی از جمله حقوق، تنخواه‌ها، فاکتورها و… را بررسی نموده و از تطابق آنها با هم اطمینان حاصل نمایند. معمولا بعد از این مرحله رئیس حسابرسی وارد عمل خواهد شد.

انطباق با قوانین: برخی از کارفرمایان با استخدام حسابرس از او می‌خواهند به مسائل قانونی مثل مالیات و… رسیدگی کند. بنابراین حسابرس باید به تمام قوانین تسلط کافی داشته و اسناد مالی سازمان‌ها را از این نظر بررسی کند.

تهیه گزارش و ارائه آنها: پس از طی این مراحل و بررسی اسناد و سوابق مالی، حسابرس به نتایجی درباره صحت و دقت این اسناد و کارآیی سیستم حسابداری خواهد رسید. در این مرحله او باید گزارش‌هایی کتبی از عملکرد مالی سازمان تهیه نموده و در اختیار کارفرما قرار دهد. همچنین باید تحلیل‌ها، پیشنهادات و انتقادات خود نسبت به عملکرد مالی سازمان را بیان کند.

دیگر مشاغل مالی و حسابداری

گرایش‌های متفاوت حسابداری

در بالا اشاره کردیم که فرصت‌های شغلی مرتبط با جذب حسابدار، بسیار گسترده و متنوع هستند. هر کدام از این گرایش‌ها، روی بخشی از وظایف و مسئولیت‌های شغلی حسابداری تمرکز دارند. برای اینکه بتوانید در هر کدام از این گرایش‌ها حرفه‌ای شده و در این جایگاه‌ها پذیرفته شوید؛، نیازی نیست که لزوما در زمان تحصیل آن را انتخاب کرده باشید. گذراندن دوره‌های معتبر در این حوزه‌ها و یا تجربه و سابقه کاری، اهمیت بسیاری در تعیین گرایش حسابداری در زمان شروع همکاری دارند. پرتقاضاترین گرایش‌ها در بازار کار عبارتند از:

حسابداری عمومی: این گرایش، به اصول کلی حسابداری می‌پردازد و بیشتر افراد، در این حوزه مشغول به کار هستند. اکثر آگهی‌های شغلی جذب حسابدار هم برای این گرایش منتشر می‌شوند.

حسابداری مالی: استقبال از حسابدارهای مالی هم در بازار کار، نسبتا زیاد است. اگر ترجیح می‌دهید کار تحلیل و آنالیز داده‌های مالی و صورت‌ها را بر عهده داشته باشید و گزارش‌هایی برای پیشرفت سازمان آماده کنید؛ این شغل مخصوص شماست!معمولا حسابداران مالی، چندان درگیر قوانین مالیاتی یا ترازنامه‌ها نیستند؛ بلکه با بررسی این داده‌ها تلاش می‌کنند هزینه‌ها را کاهش داده و راه روشن‌تری برای مسیر پیش روی سازمان ترسیم کنند. وظیفه اصلی حسابدار مالی، ارائه گزارش‌های ماهیانه و تجزیه و تحلیل روند درآمد و کنترل هزینه‌هاست

حسابداری صنعتی: یکی دیگر از زیرشاخه‌های حسابداری که آگهی‌های درخواست همکاری زیادی برای آن منتشر می‌شود؛ حسابداری صنعتی است. فرصت‌های شغلی این گرایش بیشتر در واحدهای تولیدی و کارخانه‌هاست. اگر قصد دارید به‌عنوان حسابدار صنعتی گزینش شوید، باید به محاسبه و ارزیابی قیمت تمام‌شده؛ محاسبه سود و زیان ماهانه و سالانه و… مسلط باشید.

حسابرسی: افرادی که تمایل دارند به‌عنوان حسابرس مشغول به کار شوند؛ باید صورت‌های مالی، دفاتر مالی و اسناد و مدارک را بررسی کنند و هرگونه مغایرت یا اشتباه را گزارش دهند. اگر دوست دارید کسب و کار خودتان را راه بیاندازید؛ انتخاب این گرایش کمک زیادی به شما می‌کند.حسابرس‌ها معمولا دفاتر خود را دارند و به‌شکل پروژه‌ای با صاحبان کسب و کار همکاری دارند. البته معمولا شرکت‌های بزرگ مالی هم آگهی‌های استخدام حسابرس منتشر می‌کنند.

حسابداری مالیاتی: اصولا انجام امور مالیاتی و تسلط کامل به قوانین مالیات، یکی از مهم‌ترین وظایف حسابدارهاست. اما بسیاری از سازمان‌ها و مجموعه‌های بزرگ، اقدام به استخدام حسابدار مالیاتی می‌کنند تا به‌طور اختصاصی مسائل مربوط به مالیات را حل و فصل کند. تعداد آگهی‌های استخدامی حسابدار مالیاتی به اندازه حسابدار عمومی نیست؛ اما با توجه به اهمیت مالیات برای سازمان‌ها، این شغل از حقوق و مزایای بالاتری برخوردار است.

عنواین شغلی مختلف در بازار کار مالی و حسابداری

کارهایی که حسابداران انجام می‌دهند، بسیار متنوع هستند. به منظور تقسیم کار، جایگاه‌های شغلی مختلفی برای حسابداران، تعریف می‌شود. در زیر، فهرستی از فرصت های شغلی در این حوزه را برای شما آماده کرده‌ایم:

حسابدار: به کسی گفته می‌شود که تراکنش‌های مالی و دیگر فعالیت‌های مالی را ثبت و تحلیل می‌کند و می‌تواند در استخدام یک سازمان یا حتی یک شخصیت حقیقی باشد.

حسابرس: در این شغل، انطباق اسناد مالی با قوانین مالی بررسی می‌شود. معمولا سازمان‌های اداری برای نظارت بر عملکرد شرکت‌های خصوصی، حسابرس استخدام می‌کنند. البته سازمان‌های بزرگ مثل بانک‌ها، حسابرس‌های داخلی دارند.

تحلیل‌گر بودجه: هر سازمانی برای انجام فعالیت‌های خود در بازه‌های زمانی مشخص، براساس درآمدها و هزینه‌هایش، بودجه تعیین می‌کند. تحلیل‌گر بودجه، یک جایگاه شغلی است که به مدیریت بودجه‌بندی سازمان‌ها کمک می‌کند.

مدیر مالی: یکی از مشاغل دیگر در بازار کار حسابداری، مدیریت مالی است که مسئول سلامت مالی سازمان است. کار اصلی مدیر مالی، تحلیل، پژوهش و گزارش‌دهی به رده‌های مدیریت بالاتر است

حسابرس قانونی: کار اصلی حسابرس قانونی، کشف تخلفات مالی و مالیاتی است. این حسابرس‌ها، به اختلافات مالی نیز رسیدگی می‌کنند.

مدیر ارشد مالی (CFO): کار اصلی مدیر ارشد مالی، نظارت بر ریسک‌های مالی سازمان‌ها و مدیریت این ریسک‌ها است. معمولا مدیر ارشد مالی، مسئول برنامه‌ریزی مالی و ثبت اسناد مالی است.

کنترلر: این شغل، جایگاه سازمانی بالایی در امور مالی سازمان‌ها دارد. کار کنترلر، مدیریت بخش حسابداری سازمان است..

حسابدار رسمی: به کسی گفته می‌شود که دارای مدرک تحصیلی معتبر و سابقه کار بالا است و آزمون جامعه‌ی حسابداران رسمی ایران را با موفقیت پشت سر گذاشته و گواهی حسابدار رسمی را دریافت نموده باشد. این حسابداران معمولا در شرکت‌های خصوصی یا سازمان‌های دولتی بزرگ، جایگاه‌های شغلی بسیار مهمی را تصاحب می‌کنند.

حسابدار مالیاتی: حسابرس مالیاتی به کسی گفته می‌شود که میزان مالیات پرداختی شرکت‌های خصوصی را تعیین می‌کند و می‌تواند در یک سازمان دولتی مشغول و بر پرداخت مالیات از سوی شرکت‌های خصوصی نظارت داشته باشد. نوع دیگر حسابداری مالیاتی، نوع مالیاتی داخلی است که مسئول به امور مالیاتی شرکت‌های خصوصی رسیدگی می‌کند.

برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام حسابدار و مشاغل مرتبط، کلیک کنید.

در جلسه مصاحبه برای استخدام حسابدار چه سوالاتی مطرح می‌شود؟

حالا که با مشاغل مختلف در بازار کار مالی و حسابداری آشنا شدید، بد نیست به شما بگوییم که چگونه خود را را برای شرکت در یک جلسه‌ی استخدامی حسابداری آماده کنید. نحوه پاسخگویی شما به سوالات مطرح شده در جلسه مصاحبه، تعیین‌کننده مسیر شغلی شماست. بنابراین اهمیت بسیار زیادی دارد که بدانید چه سوالاتی از شما پرسیده خواهد شد تا برای آنها آماده باشید.

معمولا در اولین سوال از شما خواسته می‌شود تا شرحی از پیشینه کاری و تجربیات خود ارائه دهید. در پاسخ حتما به دوره‌های آموزشی، افرادی که با آنها در مسیر یادگیری حسابداری آشنا شده‌اید و مهم‌ترین تجارب کاری خود اشاره کنید.

برای اینکه مهارت‌های فنی شما در زمینه حسابداری سنجیده شود؛ معمولا درخواست می‌کنند فرآیند و پروسه‌ای که هنگام بررسی یک مشکل حسابداری طی می‌کنید را توضیح دهید.

یکی از سوالاتی که قطعا از شما پرسیده می‌شود این است که با کدام نرم‌افزارها کار کرده‌اید؛ به هر کدام چه اندازه مسلط هستید و برای هر بخش از وظایف خود، از کدام نرم‌افزار استفاده می‌کنید.

بر اساس آنچه در قسمت‌های قبل گفته شد؛ گرایش‌های مختلف حسابداری بسیار متنوع هستند. پس غیرمعمول نیست که کارفرما از شما بخواهد درباره حوزه‌ای که در آن تخصص دارید؛ توضیح بدهید.

احتمالا از شما خواهند پرسید که چگونه شرایط چالش‌برانگیز را کنترل خواهید کرد؟ حتی ممکن است بخواهند یکی از اتفاقات چالشی در محیط کاری سابق خود و نحوه مقابله با آن را شرح دهید.

برای کارفرمایانی که به دنبال استخدام حسابدار هستند؛ بسیار مهم است که فرد مورد نظر قادر باشد بین کارها اولویت‌بندی کند و پیش از اتمام موعد مقرر وظایف خود را به انجام برساند. در نتیجه منتظر باشید تا درباره این مسئله هم از شما سوال بپرسند.

نه فقط هنگام مصاحبه با متقاضی شغل حسابداری، که در اکثر جلسات مصاحبه از فرد مصاحبه‌شونده درخواست می‌شود درباره شرکت و ارزش آفرینی که او می‌تواند برای مجموعه به همراه داشته باشد؛ توضیحاتی ارائه دهد.

با اطلاع از این پرسش‌ها، قطعا آمادگی شما در جلسه مصاحبه بیشتر خواهد بود و شانس بالاتری برای قبولی و پذیرش در مجموعه مورد نظرتان خواهید داشت.

جمع‌بندی

تمامی بخش‌های دولتی، اقتصادی و تجاری کشور، نیازمند استخدام حسابدار هستند. حسابداری نقشی کلیدی در امور مالی سازمان‌ها دارد. حسابداران، تراکنش‌های مالی شرکت‌ها را ثبت و تحلیل می‌کنند. آن‌ها بر پیروی امور مالی سازمان‌ها از قانون نظارت دارند. حسابداری در بودجه‌بندی و برنامه‌ریزی‌های مالی نقشی تعیین کننده دارد. انتظار می‌رود که این شغل از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، حدود ۴ درصد رشد داشته باشد.

برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام حسابدار می‌توانید به بخش «فرصت‌های شغلی» در کاریابی آنلاین جاب ویژن مراجعه کنید.

رشته‌ی حسابداری گرایش‌های مختلفی مثل عمومی، مالی، صنعتی و ... دارد که با فارغ‌التحصیلی در یکی از این گرایش‌ها می‌توانید در مشاغل مختلفی مثل حسابدار، حسابرس، مدیر مالی، تحلیل‌گر بودجه و ... استخدام شوید.

برای آشنایی بیشتر با شرایط استخدام حسابدار، کلیک کنید.



:: بازدید از این مطلب : 157
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 30 بهمن 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : جاب ویژن

برنامه‌نویسی از مشاغلی است که بازار کار و درآمد آن روز‌به‌روز بیشتر می‌شود. با ادامه روند دیجیتالی شدن کارهای روزمره، نیاز به برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان اپلیکیشن نیز به سرعت در حال افزایش است. می‌توان گفت برنامه‌نویسی از معدود گروه‌های شغلی است که در آن، رقابتی بین کارجویان برای تصاحب فرصت‌های شغلی وجود ندارد؛ بلکه کارفرمایان باید با هم دیگر برای جذب برنامه‌نویسان، رقابت کنند. 

سازمان‌های دولتی و شرکت‌های خصوصی و نیمه‌خصوصی، همگی برای انجام کارهای بسیار متنوعی، به برنامه نویس نیاز دارند و مسئولیت‌هایی که بر عهده‌ی برنامه‌نویس قرار می‌گیرد، از شغلی به شغل دیگر، متفاوت است. درست است که یادگیری زبان‌های برنامه‌نویسی نیازمند تحصیلات نیست ولی برای حرفه‌ای شدن در برنامه‌نویسی حتما باید دانش کافی را داشته باشید که در بسیاری از موارد، در گروی تحصیلات عالی و گذراندن دوره‌های آموزشی است.

در این مقاله می‌خواهیم ۱۰ واقعیت در مورد برنامه‌نویسی به شما بگوییم که هر کسی باید آن‌ها را بداند.

۱- برنامه‌نویسی از پردرآمدترین مشاغل در دنیا است

 

 

شغل برنامه‌نویسی یکی از پر درآمدترین مشاغل در بسیاری از کشورهای دنیا است. برنامه‌نویسان در ایالات متحده‌ی آمریکا، بالاترین دستمزدها را در دنیا دارند. میانگین حقوق برنامه‌نویسان در سال ۲۰۲۰ در آمریکا، بیش از ۱۰۶ هزار دلار بوده است. زبان برنامه‌نویسی Scala در سال ۲۰۲۰ پردرآمدترین زبان برنامه‌نویسی در این کشور بوده است و پس از آن، زبان‌های Clojure و Go در رتبه‌های دوم و سوم قرار داشته‌اند. میانگین حقوق برنامه نویس اندروید در سال ۲۰۲۰ در آمریکا، ۱۰۳ هزار دلار بوده است.

زبان‌های مختلف برنامه‌نویسی، درآمدهای متفاوتی دارند. عواملی مثل میزان نیاز به یک زبان برنامه‌نویسی، میزان پیچیدگی آن زبان و جدید یا قدیمی بودن یک زبان برنامه‌نویسی، روی دستمزد برنامه‌نویسان آن زبان، تأثیر دارند.

در حال حاضر، زبان‌های پایتون، جاوا و جاوا اسکریپت، پرکاربردترین زبان‌های برنامه‌نویسی هستند ولی از آن‌جایی که تعداد برنامه‌نویسان مسلط به این زبان‌ها، به نسبت زبان‌های دیگری مثل Scala ،Go و Objective C بسیار بیشتر است، درآمد کمتری نسبت به این زبان‌ها دارند.

۲- برنامه‌نویسی بازار کار بسیاری خوبی دارد که با سرعت بسیار زیادی در حال رشد است

بازار کار برنامه نویسی روز‌به‌روز در‌حال پیشرفت و گسترش است. زیرا اغلب مشاغل امروزی در آینده‌ای بسیار نزدیک، حالت دیجیتالی و آنلاین به خود می‌گیرند. دهه‌ی ۲۰۳۰، بدون شک، دهه‌ی انقلاب هوش مصنوعی خواهد بود. در یک مطالعه توسط مؤسسه جهانی McKinsey، نشان داده شده است که تا سال ۲۰۳۰ حدود ۸۰۰ میلیون فرصت شغلی در سراسر جهان به دلیل دیجیتالی شدن کسب‌وکارها از بین می‌روند.

با این حال، اگر شما برنامه‌نویس باشید، انقلاب هوش مصنوعی، نه‌تنها فرصت‌های شغلی شما را از بین نمی‌برد، بلکه آن‌ها را بیشتر و پردرآمدتر نیز می‌کند. به غیر از شرکت‌های فعال در حوزه‌ی فناوری، شمار کسب‌وکارهای متکی به برنامه‌نویسی روز‌به‌روز درحال افزایش است. با اطمینان می توان گفت که حداقل، در چند دهه‌ی پیش رو، بازار برنامه نویسی بسیار داغ خواهد بود. یک مهندس نرم‌افزار به راحتی می‌تواند در شرکتی مرتبط با فناوری، در یک بیمارستان، در یک خودروسازی یا حتی در یک فروشگاه آنلاین مشغول به کار شود.

در کشور ما نیز پا به پای دیگر کشورها، در دهه‌ای که گذشت، فرصت های شغلی متعددی برای برنامه نویسان ایجاد شد و این روند با سرعت بسیار زیادی ادامه دارد. کافی است یک جستجوی ساده با کلید واژه‌ی آگهی استخدام برنامه‌نویس در گوگل داشته باشید و خواهید دید که میزان تقاضا برای برنامه‌نویسان تا چه میزان بالا است.

پیشبینی می‌شود که بازار کار برنامه‌نویسی از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹، حدود ۲۲ درصد رشد داشته باشید که خیلی بیشتر از میانگین رشد تمامی مشاغل (۴٪) است.

۳- برای برنامه‌نویس شدن نیازی به تحصیلات ندارید

جالب است که برنامه‌نویس شدن نیازی به تحصیلات ندارد و به هر طریقی که کدنویسی به یک یا چند زبان را یاد بگیرید و بتوانید برنامه‌نویسی کنید، سازمان‌ها شما را به عنوان برنامه‌نویس استخدام می‌کنند.

با این حال، برای اینکه به یک برنامه‌نویس حرفه‌ای تبدیل شوید، نیاز به تحصیلاتی مرتبط در این حوزه دارید . از سوی دیگر، بسیاری از کارفرمایان در استخدام برنامه نویس، تحصیلات را نیز در نظر می‌گیرند و ممکن است مدرک تحصیلی در حقوق برنامه نویس موثر باشد. البته همیشه اینطور نیست.

با وجود اینکه اکثر برنامه‌نویسان فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم کامپیوتر یا مهندسی نرم‌افزار هستند، ولی افرادی که تحصیلات دانشگاهی ندارد یا کسانی که فارغ‌التحصیل رشته‌های غیرمرتبط هستند، می‌توانند یادگیری برنامه‌نویسی را شروع کنند.

البته در بعضی از مشاغل برنامه‌نویسی، مثل برنامه‌نویسی برای سازمان‌ها، به ویژه سازمان‌های دولتی، داشتن مدرک تحصیلی مرتبط برای استخدام برنامه نویس اهمیت دارد و گاها ضروری است. در چنین سازمان‌هایی، سطح تحصیلات می‌تواند روی حقوق برنامه نویس، مؤثر باشد. به عنوان مثال، برای استخدام شدن در یکی از بانک‌های جمهوری اسلامی ایران به عنوان برنامه‌نویس، باید دارای حداقل مدرک کارشناسی در یکی از رشته‌های علوم کامپیوتر، مهندسی نرم‌افزار یا دیگر رشته‌های مرتبط باشید.

بعضی از کارفرمایان، برای استخدام برنامه نویس تازه کار به عنوان کارآموز و سپردن بخش کوچکی از یک پروژه نرم افزاری، مدرک تحصیلی از شما نمی‌‌خواهند و تنها کافی است با نمونه‌ کارهای خود یا به هر طریق دیگری، به آن‌ها نشان دهید که می‌توانید به زبانی که کارفرما نیاز دارد، برنامه‌نویسی کنید. داشتن مدرک لیسانس رشته‌هایی مثل علوم کامپیوتر، فناوری اطلاعات و مهندسی نرم‌افزار برای ورود به بسیار از مشاغل کافی است.

۴- اکثر برنامه‌نویسان، دورکار هستند

یکی از بزرگترین مزیت‌های برنامه‌نویسی که باعث شده برنامه‌نویسان برخلاف بسیاری از افراد دیگر، در دوران قرنطینه به دلیل همه‌گیری کووید-۱۹ بیکار نشوند، امکان دورکاری برنامه نویسی است. به همه دلیل، خیلی از کارفرمایان، این روزها اقدام به انتشار آگهی‌های استخدام برنامه‌ نویس دورکاری می‌کنند. مزیت‌های دورکاری عبارتند از:

● ساعت کاری منعطف: یکی از مهم‌ترین مزیت‌های دورکاری این است که در بسیاری از موارد، ساعت کاری دست خود برنامه‌نویس است و او نیازی به هماهنگی با ساعت کاری کارفرما ندارد.
● کاهش هزینه‌ها و خطرات رفت و آمد: برنامه نویسی را می‌توانید در منزل خود و بدون نیاز به رفت و آمدهای پرهزینه و پرخطر به محل کار انجام دهید.
● راحتی و افزایش کارایی: کار کردن در محیط آرامش بخش و راحت منزل، با لباس‌های راحت و گوش دادن به موزیکی که دوست دارید، خیلی لذت بخش‌تر از کار کردن در یک شرکت یا سازمان است و همین مزیت، کارایی شما را بسیار بالا می‌برد.

۵- زبان برنامه‌نویسی پایتون بهترین بازار کار را دارد و بهترین زبان برای شروع برنامه‌نویسی است

با در نظر گرفتن تمامی رنکینگ‌های شناخته شده، ترندهای صنعتی و تعداد آگهی‌های استخدام برنامه نویس پایتون، این زبان برنامه‌نویسی، از نظر بازار کار در رتبه‌ی اول قرار می‌گیرد. در حال حاضر، پایتون یک زبان برنامه‌نویسی چندمنظوره است که در بسیاری از حوزه‌های توسعه‌ی نرم‌افزار، کاربرد دارد. در سال ۲۰۲۰، در ایالات متحده‌ی آمریکا، پایتون در میان زبان‌های برنامه‌نویسی دیگر، بیشترین تقاضا را داشت و از نظر درآمدی، در رتبه‌ی سوم بود. جالب است که برنامه‌نویسان کم تجربه‌ای که زبان برنامه‌نویسی پایتون می‌دانند، در مقایسه با برنامه‌نویسان کم‌تجربه‌ی زبان‌های دیگر، بیشترین درآمد را دارند.

مهم‌ترین قابلیت‌ها و ویژگی‌های زبان برنامه‌نویسی پایتون عبارتند از:

  • پشتیبانی کتابخانه‌ای گسترده
  • پشتیبانی از پلتفرم‌های مختلف
  • پشتیبانی از بازیافت خودکار حافظه
  • قابلیت یکپارچه‌سازی با زبان‌های برنامه‌نویسی C++، C، جاوا و …
  • پشتیبانی از برنامه‌نویسی GPI

مطابق با آمارها، در حال حاضر، حداقل حدود ۷ الی ۸ میلیون توسعه‌دهنده‌ی پایتون در سرتاسر دنیا وجود دارند. بیشترین کاربردهای پایتون در توسعه‌ی وب، توسعه‌ی نرم افزار و یادگیری ماشین است و خیلی از غول‌های IT مثل آمازون، گوگل، فیسبوک و … از این زبان برنامه‌نویسی برای پلتفرم‌های خود استفاده می‌کنند.

پایتون به دلیل دلیل اکوسیستم فوق العاده و قابل گسترش، مستقل بودن از پلتفرم، کدنویسی آسان، شیب ملایم منحنی یادگیری، جامعه‌ی پویای برنامه‌نویسان، انعطاف‌پذیری بالا و گزینه‌های بصری‌سازی بی‌نظیر، بهترین زبان برنامه نویسی برای هوش مصنوعی است. به علاوه، این زبان برنامه‌نویسی به دلیل ساده بودن، بهترین زبان برنامه نویسی برای شروع است.

۶- پردرآمد‌ترین زبان برنامه‌نویسی در دنیا و در ایران

 

درآمد برنامه نویسی Scala با میانگین جهانی ۷۶ هزار دلار در سال ۲۰۲۰، از تمامی زبان‌های برنامه‌نویسی دیگر، بالاتر است. Scala، یک زبان چندمنظوره‌ی سطح بالا و چندالگویی است که یادگیری آن چندان دشوار نیست و همبستگی نزدیکی با زبان محبوب جاوا دارد.

به گزارش جاب ویژن، پردرآمدترین زبان برنامه نویسی در ایران در سال ۱۳۹۸، زبان برنامه‌نویسی پایتون است.

میانگین حقوق برنامه‌نویسان ارشد پایتون در سال ۱۳۹۸ در شهر تهران، ۹/۸ میلیون تومان بر ماه بوده است. دستمزد برنامه‌نویسان سطح متوسط پایتون نیز با ۵/۶ میلیون تومان در ماه، در مقایسه با برنامه‌نویسان زبان‌های دیگر در سطح متوسط، بالاتر بوده است. با این حال، کارآموزان برنامه‌نویسی پایتون، دستمزدی مشابه کارآموزان دیگر زبان‌های برنامه‌نویسی داشته‌اند.

درآمد برنامه نویس #C و C و حقوق برنامه نویس اندروید در تهران در سال ۱۳۹۸، با ۷/۸ میلیون در سطح ارشد، پس از برنامه‌نویس پایتون، در رتبه‌ی بعدی قرار داشته است.

۷- پردرآمدترین مشاغل در بازار کار برنامه‌نویسی

 

مشاغل مختلفی در گروه شغلی برنامه‌نویسی قرار می‌گیرند. در زیر، فهرستی از پر درآمد‌ترین مشاغل در این گروه شغلی را برای شما آماده کرده‌ایم:

۱- توسعه‌دهنده‌ی اپلیکیشن موبایل

۲- معمار اپلیکیشن

۳- توسعه‌دهنده‌ی فنی برنامه‌ریزی سازمان

۴- توسعه‌دهنده‌ی ارشد اپلیکیشن

۵- تحلیل‌گر سیستم کسب‌وکار

۶- تحلیل‌گر رایانش ابری

۷- توسعه‌دهنده‌ی فنی مدیریت رابطه با مشتری

۸- تحلیل‌گر توسعه‌دهنده یا برنامه‌نویس

۸- سابقه کار اهمیت زیادی در درآمد برنامه‌نویسی دارد

اولین و مهم‌ترین عامل مؤثر روی حقوق برنامه نویس، سابقه‌ی کار و سطح تجربه‌ی اوست. معمولا، برنامه‌نویسان مسیر شغلی خود را با یک دوره‌ی کارآموزی شروع می‌کنند که معمولا زیر دو سال طول می‌کشد. یکی از مهم‌ترین مزیت‌های این گروه شغلی این است که دستمزد کارآموزی بسیار بالایی در مقایسه با دوره‌های کارآموزی دیگر مشاغل دارد.

برنامه‌نویسان را از نظر سطح تجربه به سه سطح زیر تقسیم‌بندی می‌کنند:

  • سطح تازه‌کار (Junior): برنامه‌نویسان تازه‌کار، زیر دو سال سابقه کار دارند.
  • سطح متوسط (Mid-level): این برنامه‌نویسان، دو الی پنج سال سابقه کار دارند.
  • سطح ارشد (Senior): به برنامه‌نویسانی که بیش از پنج سال سابقه کار دارند، برنامه‌نویس ارشد گفته می‌شود.

اگی می‌خواهید برنامه‌نویس شوید، ابتدا باید برای آگهی‌های استخدام برنامه نویس در سطح کارآموزی رزومه ارسال کنید. پس از پایان دوران کارآموزی خود، می‌توانید کار خود را به عنوان برنامه‌نویس و با یک حقوق نسبتا خوب، شروع کنید. پس از پنج سال از شروع کارآموزی، می‌توانید به عنوان یک برنامه‌نویس ارشد، استخدام شوید و درآمد بسیار بالایی داشته باشید.

۹- مسئولیت‌ها و وظایف شغلی برنامه‌نویس

کارفرمایان مختلف، اهداف بسیار متنوعی از جذب برنامه نویس دارند. مسئولیت‌ها و وظایف شغلی برنامه‌نویس، از شغلی به شغل دیگر، بسیار متفاوت است. با این حال، ما در اینجا تلاش کرده‌ایم تا رایج‌ترین مسئولیت‌های شغلی برنامه‌نویسان را به شما معرفی کنیم.

● نوشتن و به روزرسانی‌کردن برنامه‌های کامپیوتری یا بسته‌های نرم‌افزاری برای انجام کارهای مختلف مثل در صنعتی که در آن مشغول هستید.
● تست کردن برنامه و رفع خطاهای آن
● آزمایش کردن نرم‌افزارها برای اطمینان از عملکرد صحیح آن‌ها و اجرای درست دستورالعمل‌ها
● کامپایل کردن (compiling) و مستند‌سازی توسعه‌ی نرم‌افزار و اصلاحات انجام شده و کامنت گذاشتن در کد‌ها برای اینکه دیگران بتوانند نرم‌افزار را بفهمند.
● نوشتن دستورالعمل‌ها برای هدایت کاربران
● تقسیم کار، هماهنگ‌سازی و بازبینی فعالیت‌های یک تیم برنامه‌نویسی در جایگاه‌های شغلی مدیریتی
● آموزش برنامه‌نویسی به کارآموزان
● مشورت با تیم‌های مدیریتی، مهندسی و فنی برای مشخص‌شدن نیازها و مشکلات نرم‌افزاری سازمان و پیشنهاد دادن راه‌حل‌ها
● بازبینی، تعمیر و گسترش برنامه‌های وجود برای افزایش بهینگی و کارایی آن‌ها
● نوشتن، تحلیل کردن و بازنویسی برنامه‌ها مطابق با جریان کار
● تحلیل کردن برنامه‌ها و کنترل استفاده از نرم‌افزاهای کامپیوتری به عنوان برنامه‌نویس سیستمی.
● مشورت با اپراتورهای کامپیوتری یا آنالیزورهای سیستمی برای یافتن و برطرف کردن مشکلات در اجرای برنامه‌های کامپیوتری
● همکاری با سازندگان کامپیوترها و دیگر کاربران برای توسعه‌ی روش‌های برنامه‌نویسی جدید.

۱۰- مهارت‌های لازم برای برنامه‌نویسی

برنامه‌نویسان، نیازمند مهارت‌های متعددی هستند تا بتوانند مسئولیت‌هایی که به عهده‌شان قرار می‌گیرد را به حرفه‌ای‌ترین شکل ممکن انجام دهند. بهترین برنامه‌نویسان، علاوه بر دانش برنامه‌نویسی و مهارت‌های تکنیکی، باید دارای قابلیت‌هایی مثل تفکر خلاقانه و کار تیمی باشند. در زیر، پیش از پاسخ دادن به این سوال که چگونه برنامه نویسی را شروع کنیم، مهارت‌ها و استعدادهای مورد نیاز یک برنامه‌نویس را نام می‌بریم:

● تسلط کامل بر یک یا چند زبان برنامه‌نویسی
● یادگیری مفاهیم و کاربرد آن‌ها برای حل مسائل دیگر
● مهارت‌های ریاضیاتی
● مهارت‌های حل مسئله
● مهارت‌های ارتباطی
● مهارت‌های نویسندگی
● کنجاو بودن

در این مقاله، ۱۰ واقعیت مهم در رابطه با شغل برنامه‌نویسی را به شما معرفی کردیم. برای آشنایی بیشتر با این شغل می‌توانید به مقاله‌ی «راهنمای استخدام برنامه‌نویس؛ هرآنچه که کارجویان باید بدانند» رجوع کنید.



:: بازدید از این مطلب : 169
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 29 بهمن 1399 | نظرات ()